Gender Diversity Aspects in Research for Doctoral Candidates

Beginn: Ende: Veranstaltungsort: Online
  • Forschen & Publizieren

Participants develop analysis criteria for integrating gender diversity aspects in their own research and to apply them - also with regard to DFG research standards.

Is research gender-diversity-neutral?

Why should gender-diversity aspects play a role in research? Shouldn't research be objective and gender-diversity neutral? These questions arise again and again when there are calls to integrate gender diversity aspects into research. In many disciplines, these aspects have long played an important role. However, the findings do not always reach outside research, although this is now also demanded by the DFG.

It is always possible to focus these aspects on the scientific and research environment. Where people do research together, where their research affects people and/or their environment, the integration of gender diversity aspects is possible and necessary.

Questions: How does the respective disciplinary culture deal with these aspects? Who works with which social, cultural background in the (diverse) research team? Who develops what for whom for which need with which social, cultural background and which goal (ego-methodology )? Who benefits from the respective research? Who does not? Who bears the short-, medium- and long-term costs? What influences does research have on the environment and society? Which new research approaches - such as participatory research - can help and are useful?

To answer these questions, analytical approaches are helpful. Both the DFG and other international research institutions now provide many suggestions in this regard.

Contents:

In addition to the basics of gender diversity aspects, this workshop will primarily discuss analytical approaches and apply them to the participants' own research in order to gain a first impression of how and where gender diversity approaches are possible. Examples from the research areas of the participants will be used. Participants will

1. get to know priorities and results - under gender diversity premises

2. rethink their concepts and theories - under gender diversity premises

3. formulate (new/different) research questions - under gender diversity premises

4. analyze how biological, social gender, and diversity aspects interact with each other

5. review technical innovation processes for gender diversity aspects

6. consider norms and reference models of one's own discipline

7. reconsider gender diversity-appropriate language and visual representation in their research.

The goal is to develop analysis criteria for integrating gender diversity aspects in their own research and to apply them - also with regard to DFG research standards.

Methods: Inputs, discussion, own research in small groups and presentation of participants' own gender-diversity sensitive research concepts.

• Trainer: Dr. Bettina Jansen-Schulz
  • Target group: Doctoral researchers
  • Participants: max. 15

This event will be credited with 8 work units for the area "Research, Writing & Publishing" in the "Academia and Research"-track of the Career Certificate Program for Doctoral Researchers.

Registration*